Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
01 Декември 2008, 21:03:33

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka, bordovsky) Тема: Да играем и да готвим « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 16 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Да играем и да готвим  (Прочетена 56076 пъти)
« -: 16 Септември 2006, 09:40:33 »
aneli4ka
Помощник-готвач
Публикации: 308

Това всъщност е заглавието на една готварска  книжка предназначена за деца, за която с носталгия си спомнихме с няколко съфорумки (виж "Книги, списания ....). Всички рецепти са много лесни за изпълнение, с малко продукти и приготвяйки ги децата могат да се забавляват и да развихрят въображението си, а и мамите могат да черпят забавни идеи от там. За съжаление тази книжка вече я няма нито по книжарниците, нито по библиотеките (тя е изд. между 1982-84). Затова решихме ние да си направим наша си книжка "Да играем и да готвим" тук в тази тема. На всяка мама поне веднъж и се е налагало да приготвя някоя забавна вкусотия за малчуганско парти и сигурно по големите дечица също са се включвали да помагат. Затова всички, които имат рецепти, снимки, идеи свързани с темата са добре дошли тук. smile1 thumbup  flowers

КАТАЛОГ

стр.1

Торта мечо - aneli4ka icon_idea
Гъбки - Мими icon_idea
Как да започнем - aneli4ka icon_idea
Сандвичи - aneli4ka icon_idea
Калинки от яйца - aneli4ka icon_idea
Салата "Часовник" - aneli4ka icon_idea

стр.2

Весели сандвичи - sladka hapka icon_idea
Рибка от хайвер - Мими icon_idea
Лодки от яйца - aneli4ka icon_idea
Крокодил от краставица - Мими icon_idea

стр.3

Пълнен сандвич от франзела - pep-4o icon_idea
Пълнен сандвич от франзела - aneli4ka icon_idea
Скука - aneli4ka icon_idea
Кошнички от домати - aneli4ka icon_idea
Цвете от домат - aneli4ka icon_idea

стр.4

Оранжка - aneli4ka icon_idea
Дядо Коледа - aneli4ka icon_idea

стр.5

Домашни бонбони "Рафаело" - aneli4ka icon_idea
Сладки прасенца - Мими icon_idea
Къщичка от хляб - Мими icon_idea

стр.6

Eдин сандвич - vanesa icon_idea
Няколко сандвича - morska fauna icon_idea
Морски шах - Emili icon_idea

стр.9

Шоколадово-цитрусови платноходки - aneli4ka icon_idea

стр.10

Тесто подходящо за направа на животни с пълнеж - Tinka79

стр.11

Водна костенурка - стъпка по стъпка - Мими icon_idea
Крокодил - стъпка по стъпка - Мими icon_idea
Куче от кренвирш - esmeralda icon_idea
Сандвич - гъсеница - Dru icon_idea
Салата пеперуда - bordovsky icon_idea

стр.12

Сандвичи Светофар - tanita icon_idea
Хвъркати буболечки - Emili icon_idea
Къщичка от сандвичи - gaby_s icon_idea

стр.13

Цветя от кренвирши - Abra icon_idea
Кюфтета с шапчици - pep-4o icon_idea
Влакче - Dru icon_idea

стр.14

Лъв от тесто - pep-4o icon_idea
Морско дъно - marabu icon_idea
Детски бургери "Щастливо семейство" - marabu icon_idea

стр.15

Пилешки кюфтета в спаначено гнездо - marabu icon_idea
Пингвини - gaby_s icon_idea

стр.16

Спящи канелони  - marabu icon_idea

Аз започвам с рецептата за една смес от бисквити , масло, стафиди и ядки (може и без последните 2) , която аз си нарекох "сладък пластелин" и от която могат да се оформят всевъзможни фигурки и да се украсяват както и с каквото фантазията ви подскаже. Аз приготвих от тази смес

ТОРТА МЕЧО

За тестото:
2 пакета ронливи бисквити ( 1 пак.ванилия, 1 пак. с вкус на какао)
1 пакетче масло - размекнато
шепа натрошени орехи
шепа стафиди

За глазурата:
1 млечен шоколад (100 гр.)

За украса:     
няколко натрошени бисквити, шоколадови дражета,  сушени плодове

Бисквитите се смилат на ситно и се смесват с останалите продукти за тестото, ако е необходимо се добавя още малко масло, до получаване на еднородна смес, подобна на пластелин. Оформя се мечето (или каквато друга фигурка си пожелаете). Шоколадът се начупва и заедно с 2 с.л. мляко и парченце масло се разтопява. Намазва се върху вече готовата фигура и се украсява. Оставя се да се стегне в хладилника поне 2-3 часа. Да ви е сладко!!! Smiley

* Torta_Me4o.JPG (29.23 KB, 400x297 - видяно 9200 пъти.)
« Последна редакция: 06 Ноември 2008, 22:45:25 от marabu » Активен
« Отговор #1 -: 18 Септември 2006, 15:27:04 »
Мими
Гурман
Публикации: 1825
В очакване на празниците!

Ел. поща
Гъбки  sigh

Продукти:

2-3 листа салата
2-3 яйца ( според броя на гъбките)
2-3 доматчета ( според броя на гъбките)
майонеза

1. Яйцата се сваряват в подсолена вода. След като заври водата се варят 10 мин. за да станат твърди. Не трябва да се слагат студени яйца от хладилника, защото се пукат.
2. Като изстинат се обелват и от долната част се изрязва капаче за д амогат да седят прави.
3. Доматите се измиват, подсушават и се се отрязва капаче. С малка лъжичка, внимателно се изгребва вътрешността на доматите.
4. Салатените листа се измиват и нарязват на лентички. Слагат се в чиния и се разхвърлят да станат като тревичка.
5. Върху "тревичката" се слагат яйцата, а отгоре им се захлюпват калпачета от домати.
6. С малко майонеза се оформят красотите на гъбките. ( Най-удобно е с майонеза в тубичка, ама тук не съм срещала такава)
Да ви е сладко и красиво Smiley

* DSC02670.JPG (84.6 KB, 448x336 - видяно 1458 пъти.)
Активен

« Отговор #2 -: 22 Септември 2006, 15:03:26 »
aneli4ka
Помощник-готвач

КАК ДА ЗАПОЧНЕМ ( това е увода на книжката и смятам, че тези правила биха били от полза на невръстните начинаещи готвачи)

1.Подгответе всички необходими продукти за избраната рецепта.
2.Пригответе всички необходими съдове и ги поставете на масата.
3.Измийте добре ръцете си.
4.Сложете бяла шапка (като готвачите) или кърпа, за да се приберат косите, защото паднал косъм в най-вкусното ястие го прави отблъскващо.
5.Сложете престилка, за да не изцапате дрехите си.
6.Измийте добре зеленчуците и плодовете преди употреба.Не забравяйте, че почистените и нарязани зеленчуци и плодове не бива да престояват дълго време или да киснат продължително във вода, защото количеството витамини и минерални соли, които те съдържат, силно намалява.Ако все пак се наложи да престоят, покрийте ги с влажна кърпа.
7.Дръжте книгата отворена на страницата, на която е желаната рецепта.Така тя няма да се отваря и затваря с изцапани ръце.
8.Ето някои мерки, за да премерите продуктите бързо и без теглилка:
БРАШНО - 1 супена лъжица препълнена = 30 гр.
                         1 кафена лъжичка препълнена = 10 гр.
ПУДРА ЗАХАР - 1 супена лъжица препълнена = 25 гр.
                                1 кафена лъжичка препълнена = 8 гр.                             [
ЗАХАР НА ПЯСЪК -  1 супена лъжица = 25 гр.
СОЛ - 1 кафена лъжичка равна = 4 гр.
                   1 супена лъжица равна = 15 гр.
ОЛИО - 1 супена лъжица = 14 гр.

А СЕГА ДА ЗАПРЕТНЕМ РЪКАВИ И ДА ЗАПОЧНЕМ ТАЗИ ПРИЯТНА ИГРА - ГОТВЕНЕТО!

Активен
« Отговор #3 -: 22 Септември 2006, 15:50:57 »
aneli4ka
Помощник-готвач

САНДВИЧИ
Правят се от филийки бял хляб (може и пълнозърнест), които се намазват с масло(лютеница, майонеза, пастет и т.н.), а отгоре може да се наредят различни продукти - кашкавал, сирене, шунка, кренвирши, риба, зеленчуци, маслини.

МАРГАРИТКА
Намажете филийката с масло ( в моя случай лютеница).От твърдо сварено яйце извадете жълтъка цял, разрежете го на две половинки и поставете едната в средата на филийката.От белтъка направете листенцата и ги наредете наоколо.
ГРОЗД
Намажете филийката с масло,наръсете я леко със сол и наредете зърна от консервиран грах във формата на грозд.С листенце магданоз имитирайте дръжката на грозда.
ЛИЦЕ
Върху филийката хляб поставете същата големина филийка от телешки или хамбургски салам.Украсете с две половинки от маслина ( изчистена от костилката) за очички и резенче червено доматче за уста.Косичката направете с малко майонеза, а нослето изрежете от парченце морков(или по-едра маслина).
МОМИНА СЪЛЗА
Намажете филийката с пастет и отгоре сложете тънко изрязани стръкчета праз лук (или дръжки от магданоз) едно над друго. С малък шприц изстискайте масло на точици, колкото грахово зърно, за да имитира момина сълза.
ВЕТРИЛО
Върху намазана с масло ( или майонеза) филийка сложете кръгче шпеков салам (при мен липсва), а върху него една малка краставичка, предварително нарязана на ленти по държина и наредени като ветрило.

* Marg&Grozd.JPG (30.99 KB, 300x225 - видяно 9091 пъти.)

* Face.JPG (30.08 KB, 300x225 - видяно 8968 пъти.)

* Vetrilo&MomSalza.JPG (29.18 KB, 300x225 - видяно 8871 пъти.)

* Sandvi4i.JPG (28.52 KB, 300x225 - видяно 8804 пъти.)
Активен
« Отговор #4 -: 22 Септември 2006, 16:32:50 »
Мими
Гурман
Публикации: 1825
В очакване на празниците!

Ел. поща
Wow! Супер си! ПОздравления!  flower flower
Активен

« Отговор #5 -: 22 Септември 2006, 16:55:04 »
morska fauna
Главен Готвач
Публикации: 867

clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping clapping
aneli4ka  направо са супер тези сандвичи
Активен

girl_prepare_fish  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... nyam<br />
« Отговор #6 -: 22 Септември 2006, 18:20:05 »
aneli4ka
Помощник-готвач

Благодаря, момичета! blush2 blush2 Много се радвам,че ви харесват. Smiley
Активен
« Отговор #7 -: 22 Септември 2006, 18:29:22 »
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 5702
Юлия

aneli4ka  clapping страхотни неща си спретнала  flower
Активен

« Отговор #8 -: 23 Септември 2006, 08:48:20 »
aneli4ka
Помощник-готвач

Marabu,много ти благодаря! blush2 Smiley Мнението на майстор като теб е особено ценно за мен!   flower
Активен
« Отговор #9 -: 23 Септември 2006, 18:39:58 »
sky_04
Чирак
*
Публикации: 1

Ел. поща
страхотни сандвичи. поздравления flower
Активен
« Отговор #10 -: 23 Септември 2006, 21:58:45 »
aneli4ka
Помощник-готвач

Благодаря ти, sky_04! Добре дошла във форума! welcome
Активен
« Отговор #11 -: 23 Септември 2006, 22:19:58 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 5702
по мъж: Stoeva

w00t clapping clapping aneli4ka - много хубави сандвичи  thumbup

Ти действай все така по к нигата, а ние наготово ще показваме на щерките  Wink
Активен

« Отговор #12 -: 23 Септември 2006, 22:33:43 »
aneli4ka
Помощник-готвач

Аз си действам и ще се радвам , ако успея да заинтригувам някоя от щерките ви, че защо не и синчетата, да ме последва. А и да предложи някоя свежа идея.
 Smiley Wink
Активен
« Отговор #13 -: 23 Септември 2006, 22:54:35 »
aneli4ka
Помощник-готвач

КАЛИНКИ ОТ ЯЙЦА
Продукти: 3 сварени яйца
                         2 червени печени чушки
                         3 маслини
                         1 морков
                         сол , клечки за зъби
Приготвяне: Обелете яйцата, изрежете от чушките сърцевидни парченца, за да покриете яйцата като с крилца. Посолете ги леко. От маслините изрежете по 6 големи точки и ги закрепете към крилцата.(Аз използвах пастет от черни маслини).Прикрепете с клечки за зъби по една (може и по половин) маслина за глава на калинката. От двете страни на всяко яйце забодете по няколко ивички от морков ( аз ползвах маслини) за крачета и по две на главичката за пипалца. Калинките са готови.

МИШЛЕТА ОТ СИРЕНЕ

Продукти: 1 бучка сирене
                         1 парче кашкавал ( или топено сирене на пластинки)
                         черен пипер на зърна , стръкчета магданоз или копър

Приготвяне: Намачкайте сиренето с вилица.Ако е много сухо може да добавите  1 с.л. заквасена сметана или гъсто кисело мляко ,за да се получи гладка смес. Оформете топчета, на които издължете единия край. Поставете по две зръца чер пипер за очички.От кашкавала (аз ползвах топено сирене) изрежете полукръгчета за ушички.  Нослетата можете да оформите с малко от намачканото сирене , оцветено с лютеница. Поставете листенца от копър ( или дръжки) за мустаци. Опашките можете да оформите от стръкчета магданоз или копър, които сте почистили от листенцата.(Аз ползвах корени от копър.)

* Mishki&Kalinki.JPG (19.8 KB, 350x274 - видяно 8556 пъти.)
Активен
« Отговор #14 -: 23 Септември 2006, 23:06:49 »
aneli4ka
Помощник-готвач

САЛАТА ЧАСОВНИК

Продукти: 1 кг. картофи,2 кофички майонеза, 10 маслини, 1 консерва грах, 1 червена печена чушка

Приготвяне: Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на кубчета.(Аз прибавих към тях и ситно нарязан червен лук и копър). Смесете ги с майонезата (1 1/2 кофичка)и получената смес изсипете в голяма плитка чиния.Изравнете я с нож и я оформете като правилен кръг.Залейте с останалата майонеза ( на мен ми остана малко от сместа за мишките и я разбърках с майонезата) и отново загладете с ножа.От маслините изрежете еднакви парченца , с които да отбележите цифрите на часовника. С две по-дълги лентички от червената чушка направете стрелките, които да показват определен час.(Моите са от варен морков) По края на часовника наредете едно до друго зърна от граха.

* Salata_4asovnik.JPG (20.22 KB, 350x329 - видяно 8423 пъти.)
« Последна редакция: 24 Септември 2006, 08:31:29 от pep-4o » Активен
Страници: [1] 2 3 ... 16 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka, bordovsky) Тема: Да играем и да готвим « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio